Zdecydowanie najważniejszą rolę w procesie odkwaszania organizmu przypisuje się odpowiednio dobranej do naszych potrzeb i zróżnicowanej diecie. Należy pamiętać o konieczności zachowania właściwych proporcji pomiędzy pokarmami, które mają wpływ na równowagę kwasowo-zasadową, gdyż przechylenie jej w którąkolwiek stronę może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Najkorzystniejsza sytuacja to taka, w której nasza codzienna dieta zawiera około 80% związków o właściwościach alkalizujących i tylko 20% tych, które mogą zakwaszać organizm. Istotne jest także spożywanie dużej ilości płynów (zwłaszcza wody), gdyż ich odczyn jest albo lekko zasadowy, albo wręcz obojętny dla ustroju. Nie można zapominać również o niezwykle ważnej roli tzw. higienicznego trybu życia, to znaczy odpowiedniej ilości godzin snu na dobę, a także unikaniu sytuacji stresowych.
Grupy produktów | Silne właściwości odkwaszające | Słabsze właściwości odkwaszające |
---|---|---|
Owoce | Cytryna Arbuz Limonka Mango Papaja Kiwi |
Melon Daktyle Figi Winogrona Jabłka Gruszki |
Warzywa | Szparagi Cebula Pietruszka Brokuły Czosnek Bakłażan Cukinia Ogórek |
Burak Seler Sałata Kapusta Marchew Seler Kalarepa Por |
Inne | Oliwa z oliwek | Pestki dyni Migdały Zielona herbata Kawa zbożowa Wino wytrawne |