Co może zakwaszać organizm?

  • nadmierny lub długotrwały wysiłek fizyczny, ale też nadwaga i brak ruchu,
  • dieta bogata w pokarmy, które mogą wpływać na równowagę kwasowo-zasadową, ale również taka, która nie zapewnia dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów,
  • używki – głównie kawa i herbata (z wyjątkiem zielonej), ale również papierosy i alkohol,
  • leki – największą rolę przypisuje się lekom przeciwbólowym,
  • sytuacje stresowe,

Istotnym elementem wpływającym na równowagę kwasowo-zasadową jest dieta. W tabeli podano produkty, które mogą sprzyjać temu zjawisku. Podzielono je na takie, które mogą silnie lub słabo zakwaszać organizm.

Grupa produktów Mogą silnie zakwaszać organizm Mogą słabo zakwaszać organizm
Owoce Borówki
Żurawina
Śliwki (zwłaszcza suszone)
Wiśnie
Czereśnie
Warzywa Ziemniaki
Fasola (biała, szparagowa)
Rabarbar
Szpinak
Nabiał Ser biały
Mleko
Masło
Jogurty
Kefiry
Maślanka
Produkty zbożowe Chleb pszenny
Makarony
Zboża (pszenica)
Chleb razowy, orkiszowy, żytni
Zboża (owies, żyto, gryka, kukurydza, ryż)
Kasza gryczana
Mięso Mięso wieprzowe
Wołowina
Owoce morza (krewetki, małże, ostrygi)
Baranina
Drób (kurczak, kaczka, gęś)
Ryby
Słodycze Ciasta
Torty
Budynie
Lody
Owoce kandyzowane
Owoce z puszki
Dżemy
Cukier (biały, brązowy)
Inne Soki owocowe słodzone
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Wino (głównie czerwone)
Orzechy (nerkowca, pistacje)
Ocet
Majonez
Musztarda