- nadmierny lub długotrwały wysiłek fizyczny, ale też nadwaga i brak ruchu,
- dieta bogata w pokarmy, które mogą wpływać na równowagę kwasowo-zasadową, ale również taka, która nie zapewnia dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów,
- używki – głównie kawa i herbata (z wyjątkiem zielonej), ale również papierosy i alkohol,
- leki – największą rolę przypisuje się lekom przeciwbólowym,
- sytuacje stresowe,
Istotnym elementem wpływającym na równowagę kwasowo-zasadową jest dieta. W tabeli podano produkty, które mogą sprzyjać temu zjawisku. Podzielono je na takie, które mogą silnie lub słabo zakwaszać organizm.
Grupa produktów | Mogą silnie zakwaszać organizm | Mogą słabo zakwaszać organizm |
---|---|---|
Owoce | Borówki Żurawina Śliwki (zwłaszcza suszone) |
Wiśnie Czereśnie |
Warzywa | Ziemniaki Fasola (biała, szparagowa) Rabarbar Szpinak |
|
Nabiał | Ser biały Mleko |
Masło Jogurty Kefiry Maślanka |
Produkty zbożowe | Chleb pszenny Makarony Zboża (pszenica) |
Chleb razowy, orkiszowy, żytni Zboża (owies, żyto, gryka, kukurydza, ryż) Kasza gryczana |
Mięso | Mięso wieprzowe Wołowina Owoce morza (krewetki, małże, ostrygi) |
Baranina Drób (kurczak, kaczka, gęś) Ryby |
Słodycze | Ciasta Torty Budynie Lody |
Owoce kandyzowane Owoce z puszki Dżemy Cukier (biały, brązowy) |
Inne | Soki owocowe słodzone Orzeszki ziemne (arachidowe) |
Wino (głównie czerwone) Orzechy (nerkowca, pistacje) Ocet Majonez Musztarda |